Allan Simonsen – portræt af foboldspilleren fra “Vild med dans”

Det varer ikke længe før Allan Simonsen udfolder sig på dansegulvet i programmet ”Vild med dans”. Du kan her læse et portræt af ham.

Allan Simonsen (hedder Rodenkam til mellemnavn) er født d. 15. december 1952, er uddannet salgskonsulent og har boet i Spanien. Han er en tidligere professionel fodboldspiller, der har markeret sig bemærkelsesværdigt i fodboldhistorien.
At Allan Simonsen i 1977 som den hidtil eneste dansker blev kåret som ”Årets Spiller i Europa”, vidner bl.a. om hans talent som fodboldspiller. Allan Simonsen har en lav højde, for faktisk er han 1,67 meter høj. Hans kælenavn er: Spurven fra Vejle.
Allan Simonsen har børn – nærmere bestemt piger. Nu mere om dette: Allan Simonsen er blevet skilt to gange: Hans ene tidligere kone hedder Anette. Da han blev skilt fra Annette, som han var gift med i 23 år, var hans døtre 13, 15 og 19 år gamle. Allan Simonsen giftede sig igen, således at hans kone blev Gitte Højlund  Hansen. Sammen fik de datteren Kira, som nu er 10 år gammel. Allan Simonsen og Gitte mødtes i 1999, og de flyttede sammen i Luxemburg i  2001.
I september 2013 kom det i en pressemeddelelse frem, at Allan Simonsen skal skilles fra Gitte Højlund Hansen. At de har skullet skilles har været en realitet et stykke tid – faktisk var skilsmissen en kendsgerning, inden Allan Simonsen overhovedet sagde ja til at deltage i “Vild med dans”.
Fra 1972-1986 spillede Allan Simonsen for det danske fodboldlandshold. Han begyndte sin karriere hos Vejle FC, inden han fik mulighed for at skifte til den større klub Vejle Boldklub.
Foruden at have spillet for de førnævnte klubber, har Allan Simonsen spillet for VfL Borussia Mönchengladbach (1972-79), FC Barcelona (1979-1983), Charlton Athletic FC (1983-83) og Vejle Boldklub (1984-89).
I mange sammenhænge er han blevet hædret med priser, nemlig i disse: Dansk mester 1971, 1972 og 1984, Dansk pokalvinder 1972, Tysk pokalvinder 1973, Tysk mester 1975, 1976 og 1977, UEFA Cup vinder 1975 og 1979, Spansk pokalvinder 1981, Vinder af Europa Cup’en for pokalvindere 1982.
I 1983 scorede Allan Simonsen et straffesparksmål i en kvalifikationskamp mod England. Målet havde indflydelse på, at Danmark kom med til EM i Frankrig i 1984.
Ved EM i 1984 pådrog Allan Simonsen sig en skade, idet han dér brækkede benet. I den sammenhæng besluttede hans medspillere sig for at lave en sang, der hyldede Allan Simonsen.
Efter Allan Simonsen stoppede med selv at spille fodbold, blev han blandt andet træner i Vejle og siden landstræner på Færøerne og i Luxembourg. Allan Simonsen har også arbejdet som koncept manager for FC Fredericia.
Allan Simonsen har en filmrolle som fodboldspiller i den danske krimi “Skytten” (1977), og han har på tv medvirket i et afsnit af ”Brødrene Øbberbøv” (1983).
Sofie Kruuse er Allan Simonsens dansepartner i programmet ”Vild med dans”, som kan ses på tv eller som kan ses online på internettet ved at streame programmet på websitet TV2 Play.
Bøger om Allan Simonsen og hans kollegaer
Er man interesseret i at læse om Allan Simonsen og om hans medspillere kan det være oplagt at læse disse bøger:
- ”Allan Simonsen Europas bedste – 30 år efter”: Et portræt af Allan Simonsen.
- ”Danish dynamite – spillernes egne historier om 80′er-holdet”: En genfortælling af det danske fodboldlandsholds store bedrifter tilbage i 1980′erne med udgangspunkt i portrætter af de enkelte spillere og spillernes egne historier.
- ”Drengene fra Wembley – et legendarisk landshold taler ud”: Det danske fodboldlandshold, der den 21. september 1983 besejrede England på Wembley ser tilbage på skæbnekampen og fortæller, hvad tilværelsen siden bragte.
- ”Landsholdet – Fodboldlandsholdet gennem 100 år”: Om landsholdets dramatiske historie, som startede i 1906, hvor det første uofficielle landshold vandt de ekstraordinære olympiske lege i Athen.  Historier om op- og nedture, fantastiske sejre og det absolutte højdepunkt: Europamesterskabet i 1992.
- ”Presenting Jesper Olsen”: Sublime fodboldøjeblikke fortalt af spillerne selv.
- ”VM-bosserne – bag VM-kulisserne med Sepp, Morten og Bo: Sepp Piontek, Bo Johansson og Morten Olsen taler ud om en række af dansk landsholdsfodbolds største stjerner.
- ”Verdens 25 bedste fodboldspillere”: Omhandler nogle af verdens bedste spillere.
- ”Matchvinder”: Allan Simonsens erindringer.
- ”Landsholdets 681 profiler fra 1908 til i dag”: Sætter fokus på samtlige spillere på det danske landshold fra 1908 til den dag bogen udkom (den udkom i 2002).
- ”Dynamit: dansk fodbolds guldalder”: På baggrund af en lang række pressefotos fra de sidste 25 års (bogen udkom i 2006) landsholdsfodbold fortælles om landsholdets succeser og fiaskoer i den forgangne periode.
- ”Med på holdet: Danmark”: Fortæller om fodboldspillere.
Kilder: Eb.dk, dr.dk, politiken.dk, da.wikipedia.org, youtube.com, sportenshalloffame.dk, go.tv2.dk, bt.dk, saxo.com, bibliotek.dk

Sidevisninger i alt